Rimpels

Rimpels botox

Hoe ontstaan rimpels en wat kan botox doen?

Rimpels ontstaan door verschillende oorzaken zoals verslapping van de huid, zwaartekracht en mimiek. Rimpels worden versterkt door factoren zoals UV schade en roken, en door innerlijke factoren zoals genetica en veroudering. Door deze factoren vermindert de hoeveelheid vocht, hyaluronzuur, collageen en elastine in de huid, leidend tot verminderde stevigheid en elasticiteit. Daarnaast neemt het herstellende vermogen van de huid af tijdens de veroudering. Naast veranderingen in de huid, neemt op specifieke plaatsen de hoeveelheid vetweefsel af en krimpt het skelet waardoor er een algemeen volumeverlies ontstaat onder de huid. Door al deze factoren ontstaan rimpels.

Globaal gezien zijn er 3 soorten rimpels; de slaaplijnen, zwaartekrachtlijnen en dynamische rimpels. Slaaplijnen ontstaan door het kreuken van de huid gedurende de slaap. Vaak is een kant van het gezicht meer gerimpeld dan de andere; dit is meestal de slaapkant. Deze slaaplijnen kunnen verbeterd worden door gebruik van een huid filler.

Zwaartekrachtlijnen worden veroorzaakt door een verslapping van de huid, samen met verminderd volume onder de huid en verzakking ten gevolge van zwaartekracht. Deze wordt verergerd door afname van collageen, vet, hyaluronzuur en water als gevolg van veroudering. Huid fillers zijn de aangewezen eerste keuze behandeling van deze zwaartekrachtlijnen.

Dynamische rimpels worden veroorzaakt door herhaalde samentrekking van de spieren die we gebruiken voor de expressie van emoties zoals verbazing, bezorgdheid en blijdschap. De spanning van de spieren hoopt over de jaren op en zorgt voor rimpeling van de huid. Deze rimpels zijn goed te behandelen met botuline toxine ‘Botox’. Botox helpt tegen rimpels!